Lunch box



Vad kan man tänkas få i lunchpaketet under språkresan? Ja, det beror dels på familjens vanor, men även på om du berättar vad du tycker om och inte tycker om. Här kommer en liten beskrivning av vad som kan dyka upp i lådan och lite tips för hur du ska kunna få din favoritmatlåda så ofta som möjligt. Standardinnehållet i en "lunch box" är en eller två dubbelmackor, en påse chips, en dricka och en frukt eller chokladbit.

Om vi börjar med att titta på dubbelmackan kan den dels innehålla gamla bekanta pålägg som ost, skinka, tomat och kanske något salladsblad. Det finns även några mer typiskt engelska pålägg som du kanske inte provat förut, men som du borde passa på att testa. Exempel på sådana är Marmite (en mörkbrunt flytande jästextrakt) och corned beef som påminner om svensk sylta. Det är också vanligt med tonfisk (ev. med majs), bacon, kyckling och ägg som pålägg. Det är helt okej att efter några dagars lunchlådor säga till värdfamiljen att du föredrar ett pålägg framför ett annat, men banga inte att prova de engelska specialarna. Det vanligaste är vitt formbröd, men även formbröd finns på olika grovt mjöl. Mörkt bröd kallas för "rye bread". Det viktiga om du önskar något särskilt (men även annars) är att du alltid uttrycker dig tacksamt och positivt. Det är bättre att säga vad man föredrar än att klanka ner på om något inte var så gott. Tänk på att du är där för att uppleva deras matkultur och du är gäst i deras hem.

Sedan kommer vi till chipsen, (som kallas "crisps" på engelska, eftersom "chips" betyder pommes frites på brittisk engelska). Det är inte bara de gamla svenska standardsmakerna som lättsaltade, sourcream & onion och grillchips som bjuds här. Du kan dessutom stöta på grillad kyckling, räksmak, salt & vinäger, bacon, marmite, stek, chili eller korv & tomat.

Drickan är inte lika annorlunda som sandwicharna och chipsen. Oftast är det någon slags saft eller läsk. Sist men inte minst brukar det finnas en liten efterrätt, som vanligtvis består av en frukt eller en chokladbit.

Som sagt, försök vara öppen för att prova det mesta, men ha gärna en dialog med värdfamiljen om vad du har tyckt bäst om. Precis som som svenska vuxna blir det alltid glada om man säger att något de bjudit på är gott.

...och kom ihåg, det är inte den godaste lunchboxen som vinner utan den konstigaste. ;-)

Svenska landslagsmålvakten hälsar från Oxford



Som genrep inför sommarens fotbolls-VM för damer har Hedvig Lindahl och resten av damlandslaget åkt till Oxford för att möta England. Här är hennes hälsning till oss STS:are. Hoppas vi kommer trivas lika bra som hon verkar göra. Se henne och laget på TV4 i juni-juli om du är fotbollsintresserad, så kanske du kan hjälpa till att heja fram dem til VM-medalj.

Punting, hunting och brittiska puns



OK, det är lika bra att ni förbereder er. Ni ska bo i en engelsk familj i tre veckor och ju förr ni vänjer er vid den torra, brittiska humorn desto bättre. Kommer du från Göteborg har du en viss fördel eftersom du antagligen utsatts för ordvitsar sedan du föddes, men när ni åker hem från Oxford kommer ni alla att vara härdade. Britterna är nämligen, om möjligt, ännu mer förtjusta i ordvitsar än självaste Kålle och Ada.

Strippen här ovanför är en typisk brittisk "pun" (=ordvits) där ord antingen har dubbla betydelser eller det åtminstone ska vara lätt att höra tillräckligt fel för att betydelsen ska bli tvetydig. För att förstå den behöver man vara bekant med två verkligt brittiska fenomen, nämligen "punting" och rävjakt. Båda fritidsaktiviteterna utövas främst av de bildade samhällsskikten, med skillnaden att rävjakt vanligen inte utspelar sig i en kanal i Oxford. Det gör däremot punting, som vi förhoppningsvis får chansen att prova under språkresan. Man åker i en avlång båt och längst bak står en person med en lång pinne och styr fram längs kanalen/floden. Tydligen riktigt klurigt att få kläm på, men vi måste ju testa innan vi ger upp. Sök på "punting Oxford" på youtube så får du kolla själv.

70 dagar kvar - Hur ska du förvalta ditt £?

I dag är sista dagen att beställa fickpengsservice för alla som reser 19 juli. Därför kommer dagens inlägg att handla om pengar. Det sista man vill är ju att stå utan pengar när det är fem dagar kvar på språkresan. Tro mig, jag provade när jag var 14, men mamma, pappa och STS räddade mig med en expressöverföring. Här kommer lite olika sätt att ta med sig pengar på.

* STS Fickpengservice innebär att dina fickpengar betalas in till STS i samband med slutfakturan. Sedan betalar din ledare ut pengarna portionsvis, en gång i veckan under språkresans gång.

Fördel:
Du minskar risken att shoppa slut på pengarna de första veckorna.
Nackdel: Kostar 100:-/v
Tips: Sista dagen att beställa detta idag! (rättelse: det går bra fram till 3 veckor innan avresa)

* Bankkort vet du hur det funkar va? ;-) Trots det kan det vara klokt att ta kontakt med er bank och fråga dem hur just ditt kort kommer att funka utomlands. VISA, Mastercard och Maestro kan funka olika bra i brittiska automater och dessutom kan det finnas en spärr på hur mycket du får ta ut på kortet under en viss tidsperiod. Den spärren bestämmer dina föräldrar över och i fall ni behöver justera den till en mer shoppingvänlig nivå, så är det bäst att göra det innan resan. Jag har sett elever smått desperata för att "pengarna är slut på kortet", fast det bara varit spärren, som varit inställd på "svensk vardag".

Fördel:
Du styr själv när du ska hämta ut mer pengar
Nackdel: Varje uttag kostar pengar. Kolla med din bank hur mycket. Kortet/automaten kan strula.
Tips: Bankomat kallas "cashpoint", "hole in the wall" eller "ATM"

* Kontanter kommer du förstås bära med dig ibland, men att bära med sig stora summor eller hela reskassan är en onödig risk. Det är dock en väldigt bra idé att ha med sig lite kontanter för de första dagarna. Du kanske vill köpa en chokladbit innan du hittat din första bankomat eller fått din första utbetalning från fickpengservicen. Ska du dessutom köpa busskort de första dagarna behövs kontanter till detta.

Fördel:
Lätt att handla var som helst
Nackdel:
Lättare att bli bestulen
Tips: Växla gärna pengar på hemorten, så slipper du köerna på flygplatsen, alternativt kom i god tid till flygplatsen, så att pengarna är färdigfixade när vi ska träffas.

* Skulle pengarna ta helt slut kan dina föräldrar kontakta STS huvudkontor och göra en engångsöverföring. Detta kan även göras via banken, men om du behöver pengarna snabbt, så är det billigare att gå genom STS (se sid. 13 i ABC-boken)

Ring ring



Dags att prata telefoni. Vem ringer man egentligen när man är på språkresa? Första tanken just nu är kanske att ringa hem till mamma eller bästa kompisen, men det är inte så otroligt att du kommer att ringa betydligt fler samtal till andra människor på kursorten - till värdfamiljen för att berätta att du blir sen hem till middag (fast med en mycket bra ursäkt, förstås), till kurskompisarna för att byta samlingspunkt från Starbucks till Coffee Republic eller till ledaren när du har ett problem som du inte vet hur du ska lösa.

Om du behåller ditt svenska SIM-kort riskerar det att bli väldigt dyrt (prisexempel Telia, se zon 2a). Visserligen finns utlandstjänster hos de flesta svenska operatörer, men oftast kommer du billigare undan om du köper ett SIM-kort på kursorten och ringer för lokal taxa och framför allt - du slipper betala för att ta emot samtal. Det som kan bli dyrare är samtal till och från Sverige, men där finns prisplaner som t.ex. Vodafone International att välja till. Tänk dock på att hemlängtan kan öka av många samtal hem, så att släppa taget om Sverige så mycket man vågar kan spara både pengar och tårar. Vi ledare och värdfamiljer finns ju där för er.

Här nedanför finns länkar till fem stora operatörer i England och deras avgifter (charges). Titta lite och fundera på hur du vill göra. Om du vill köpa SIM-kort i Oxford och inte riktigt vet hur du ska göra hjälper vi ledare dig med detta på plats (ni behöver inte beställa något i förväg). Ledarna har också lokala mobiler, vilket kan vara bra att veta. Denna typ av betalning kallas pay-as-you-go eller pay & go och funkar som svenska kontantkort. De kan fyllas på t.ex. i matvarubutiken, bankomaten eller online och tankar man på mycket samtidigt får man bonusminuter att ringa för hos vissa operatörer.

Vodafone (ännu billigare med Freedom Packs)
3
T-Mobile
Orange
O2

För att kunna ringa med pay-as-you-go måste du ha en mobil som är olåst. Kolla med din svenska operatör om den är låst i nuläget. Det går att låsa upp operatörslås och det är helt lagligt, men om du ska göra det rekommenderar jag att du inte gör det på din nyaste finaste telefon utan gärna någon som garantin redan gått ut på. Jag har provat även detta personligen och förutom att MMS-funktionen la av, så har den funkat felfritt. Mer info finns här: http://operatorslas.com/

PS! Vad gäller samtal hem till Sverige så kan du ju Skypa via något internetcafé också. Telefonautomat eller att dina föräldrar ringer värdfamiljens telefon funkar ju också, men då kan punden lätt ticka iväg.

Håll kontakten med Sverige



Det finns förstås många olika sätt att hålla kontakt med vänner och familj under resan. Vykort i all ära, men det kanske inte räcker när man vill berätta om allt man gjort. I dag tänker jag bara skriva om internet. Telefoner kommer i en egen bloggpost.

Ett val många av er verkar fundera över nu är om man ska ta med sig datorn eller ej. Svaret på den frågan är beroende av vad du tänker ha datorn till. Handlar det om att blogga, facebooka eller maila, så finns det internetcaféer runt om i Oxford där du kan  göra det, t.ex. här. Det brukar skyltas utanför ungefär som på bilden högst upp. Fördelen är att du slipper ta med dig din värdefulla dator och oroa dig (eller dina föräldrar) för att den ska gå sönder eller försvinna. Nackdelen är att du ofta inte kan ladda upp bilder och att det kostar pengar (runt £1-2/timme).

Du som har med en dator som kan kopplas till trådlösa nätverk kan komma billigare undan och blir mindre begränsad i vad du laddar upp/ner. Wifi finns på många olika ställen i Oxford, varav några är gratis. Om värdfamiljen har internet och om de i så fall låter dig använda det varierar. Det är inte något de måste erbjuda, så se det i så fall som en bonus. Skulle du inte få använda det kan det ibland bero på att någon tidigare språkresestudent misskött förtroendet - tyvärr är inte alla lika väluppfostrade som du ;-).

Tar du med datorn, så tar du förstås en viss risk. Kolla hur ni är skyddade mot eventuell skada eller stöld hos ert försäkringsbolag. STS rekommenderar även att värdesaker förvaras i en låst resväska när du inte har uppsikt över dem (och dator rekommenderar de faktiskt att man lämnar hemma). Dock inte under resan från Sverige. Då bär jag alltid med min dator i handbagaget. Lättillgängligt i handbagaget ska jag tillägga eftersom de ofta vill att datorn ska röntgas separat i säkerhetskontrollen.

Hoppas det besvarar era frågor på området. Annars får ni säga vad ni saknar!

Har ni fått ABC-boken?



Om ni inte redan fått ABC-boken bör den dyka upp i brevlådan i början av veckan som kommer. Den innehåller en massa nyttig information, men riskerar att få er börja längta outhärdligt efter sommaren. Ta den risken ändå och läs själv först och låt sedan mamma/pappa/målsman läsa igenom den från pärm till pärm. De ska nämligen senast 3 veckor innan avresa skriva under och skicka in den här blanketten, där de bland annat intygar att de läst ABC-boken

Allt från regler till allmänna tips och packlista finns med. Där finns även tillståndsblanketter för olika sportaktiviteter och att lämna kursorten på egen hand om ni vill åka och hälsa på någon bekant i eller i närheten av Oxford.

Inget i ABC-boken behöver skickas in i förväg. Det är bara blanketten jag länkat till här ovan som behöver in till STS huvudkontor senast 29 juni. I slutet av boken finns ett student card, som ni kan börja fylla i hemma. Det ni inte kan besvara innan avresan hjälper jag och övriga ledare till med när vi kommit fram.

Finns det fortfarande frågor? Ställ dem i kommentarfältet eller maila. Det vore också roligt att veta vilka av er som läser det här som ska med på resan 19 juli, så skriv gärna något även om du inte har frågor just nu.

RSS 2.0