Vill ni skriva på den här bloggen?

Det hoppas jag att ni vill, för som en del av lektionerna kommer ni att få skriva resedagboksinlägg på engelska när vi är i Oxford. Det är inte bara för att era nära och kära hemma i Sverige ska träna upp sin läsförmåga utan även för att de ska kunna få lite glimtar av vad vi har för oss. Inläggen kan handla om hur det är att bo i värdfamilj, era favoritaffärer i shoppingcentret, hur vi haft det på våra utflykter, hur det är i skolan eller varför inte en mer poetisk redogörelse för någon reseupplevelse t.ex skriven i sonettform a la Shakespeare. Ni kommer att få skriva i smågrupper och det kommer fler förslag på lektionerna . Vi kommer förstås att smycka ut med lite bilder också, ni är med och bestämmer.

Aktivitetsledare



Nu åker Course Leader Emma till Jersey i tre veckor. Under tiden kan Activity Leader Emelie (bild ovan) tänkas skriva några inlägg. Här presenterar hon sig själv lite närmare:

Hejsan!
 
Mitt namn är Emelie och jag kommer vara er aktivitetsledare under er språkresa i Oxford!
Jag är aktivitetsledare för er som åker den 19 juli-8 augusti.
 
 
För att berätta lite om mig själv så är jag precis färdigutbildad som fritidsledare och jobbar även på två olika fritidsgårdar på
kvällar och helger. Mina intressen är resor, språk och fotografering. Att vara ute i naturen
tycker jag också mycket om :) Är det något mer ni undrar så är det bara att fråga på.
 
Just nu ser jag verkligen fram emot att träffa er alla och höra vem ni är och vad era intressen är.
Nu är det mindre än en månad kvar tills vi reser, och jag är minst lika spänd och förväntansfull som er!
Vi kommer få en riktigt rolig upplevelse i Oxford, det är jag säker på! :)


London quiz








Känner du igen sevärdheterna i London. Para ihop bilderna ovan med följande beskrivningar och klicka på bilderna för att förstora. Facit finns i kommentarer.

1. Plats döpt efter ett stort sjöslag och med befälhavaren i statyform
2. "Londons öga" ger en bra överblick över staden
3. Gatumodet från denna marknad har stort inflytande på världsmodet
4. Här bor Storbrittaniens mäktigaste man
5. Här bor drottning Elisabeth II
6. På denna shoppinggata finns bland annat Englands största multimediabutik HMV
7. Londons "Globen" fast mer inriktad på Shakespeare än rockkonserter
8. Gotisk kyrka där de flesta av kungahusets kröningar och begravningar äger rum
9. Nöjescentrum som Pernilla Wahlgren sjungit om
10. Britternas motsvarighet till riksdagshuset är nog mest känt för sin ljudstarka klocka
11. Kungligt slott sedan 1000-talet. Henry VIII lät avrätta två av sina fruar här.
12. Finansbyggnad uppförd av det svenska företaget Skanska
13. I denna kyrka gifte sig prins Charles första gången
14. Lady Gaga har många "plastsyskon" på detta museum

Oxford från ovan



Här ser ni ett av stadens landmärken, Carfax Tower, i korsningen av de fyra shoppinggatorna St Aldate's, Cornmarket St, High St och Queen St. Detta är den sista återstående delen av St Martin's Church, som var stadens officiella huvudkyrka mellan 1122-1896. Det centrala läget gjorde att man därefter behövde platsen för att ge rum för mer stadstrafik och därmed rev kyrkan. Att tornet står kvar ger oss dock möjligheten att ta oss de 23 meterna upp till toppen och njuta av en fantastisk utsikt över Oxford. Klicka på bilden så får du se en panoramabild som kan ge dig en försmak.

Minnen för livet


Er Oxfordresa är ett oskrivet blad, men snart har ni en massa härliga minnen från mysiga caféer, hysteriska skrattanfall, fantastiska sevärdheter, annorlunda lunchlådor och hur yra ni blev av att gå över ett övergångsställe (vänstertrafiken får en att titta många gånger åt båda hållen i början). När jag reser privat är jag ofta så inne i upplevelsen att jag glömmer att föreviga det. När jag kommer hem önskar jag ofta att jag tagit fler kort. Nu finns det ju ledare som är flitigare med kameran än jag och en av dem är Johan som var i Oxford förra året. Om ni är inloggade på Facebook kan ni kolla in hans fotoalbum från den resan. Jag blev superglad och taggad av att titta igenom det.

Är du skyddad inför resan?


En av de tråkigaste sakerna i packningen är sjukförsäkringskortet, men det kan också vara den tråkigaste att glömma (näst efter passet). Om man tar med sig ett sådant här blått kort har man rätt att få sjukvård i det EU-land man befinner sig till samma pris som invånarna i det landet. En olycka i Oxford kan annars kosta onödiga tusenlappar och kortet skaffar du gratis. Det bör göras senast 10 dagar innan avresa. Gå hit och knappa in ditt personnummer så löser det sig.

Har du redan skaffat sjukförsäkringskortet? Jättebra! Kontrollera då så att inte giltighetstiden har gått ut. Du bör också kontrollera med försäkringsbolaget hur väl skyddad du är mot andra typer av olyckor, som exempelvis stöld. Det finns mycket som inte täcks av det blåa kortet. Okej, jag vet att det förmodligen är de vuxna som sköter de, men även vuxna kan behöva påminnas eller kanske rent utav läsa den här bloggen. Påminnas idag alltså ;-) När vi väl är utomlands kommer jag och de andra ledarna att hjälpa er om kortet eller försäkringen behöver användas.

Pass är det klart att ni alla har fixat, men kolla en extra gång att giltighetstiden inte har gått ut. Det måste vara giltigt även vid hemresan. Skulle det råka vara utgånget så går inte världen under för det. Ett nytt pass levereras inom 5 arbetsdagar från att du besökt ett passkontor och fotat din snygga nuna (glöm inte att ta med ID-kort). Skulle det vara mindre än 5 arbetsdagar kvar när du läser det här går det fortfarande att fixa ett provisoriskt pass. Det blir dyrare, men du får ändå följa med på resan. Läs mer på polisens hemsida om ni behöver hjälp med detta.

De hängande stenarna



En av våra utflykter går till stensättningen Stonehenge norr om medeltidsstaden Salisbury. Gammalt och mossigt? Ja, åtminstone det förstnämnda (mossigheten får ni undersöka på plats). Stonehenge är samtida med Cheopspyramiden i Egypten och härstammar från ordet "stanhengist" som betyder "de hängande stenarna". Stensättningen är troligen över 4000 år gammal och omgärdas av en jordvall som skapades för mer än 5000 år sedan.

Att stenar som väger upp till 45 ton kan ha transporterats (troligen från Wales) och ställts i en oval formation på en kulle mitt i England är svårt att begripa sig på. Det finns teorier om att människor transporterat dit dem av rituella skäl, att de färdats med inlandsisen och till och med att det var djävulen som köpte stenarna på Irland och transporterade dem till England. Åldern på Stonehenge har också varit föremål för diskussion. Man har trott att romarna tog dit stenarna för att bygga ett tempel (men de kom dit först c:a 50 e Kr), att druider arrangerade "bygget" (men de verkade först under järnåldern medan stenarna är daterade till bronsåldern) eller till och med att danska vikingar ligger bakom. Även om forskarna idag tror att det finns en koppling till religiös kult och antik astronomi är det fortfarande ett mysterium hur dessa mångtusenåriga kolosser till stenar hamnat där och varför.

RSS 2.0